U PARKU „RAVNE 2“ ODRŽANA MULTILEVEL RADIONICA U SKLOPU PROJEKTA „TOURBINE“

Lokacije u Bosanskoj dolini piramida sve češće su mjesto radionica i projekata vezanih za turizam, a tako je bilo i u srijedu 17.maja 2023.godine kada je u Multimedijalnoj sali u parku „Ravne 2“ održana multilevel radionica projekta „Tourbine“ čiji je partner u našoj zemlji Udruženje „Mladi volonteri“.

– Riječ je o projektu iz oblasti turizma, kroz koji se iskazuje podrška mladim ljudima koji nemaju dovoljne prilike za razvoj poduzetničkog načina razmišljanja. Cilj prve radionice je da dobijemo ulazne podatke da bismo mogli nastaviti sa projektnim aktivnostima, nakon čega slijede treninzi, a onda i izrade aplikacija za promociju pet turističkih destinacija u svakoj državi koja je partner u ovom projektu. Sam projekat je podržan od strane Europske komisije iz Brisela, traje dvije godine, a zemlje učesnice su pored BiH još i Turska, Jordan, Egipat, Tunis, Grčka i Holandija. – kazao nam je organizator Belmin Debelac iz Udruženja „Mladi volonteri“.

Kako nam je pojasnio razlog održavanja radionice u parku „Ravne 2“ je taj što je Bosanska dolina piramida prava turistička atrakcija, a s druge strane razvoj ovakvih projekata će biti od velike koristi i za Visoko, i za cijelu BiH, a obzirom da „Mladi volonteri“ dolaze upravo iz Visokog, u prvi plan stavljaju Bosansku dolinu piramida.

Ove radionice uvode novi format saradnje osoba koje dolaze između razičitih oblasti da rade  na usvajanju  novih praksi, dodatnih edukacija, obuka i sticanju vještina koristeći nove ICT servise (informacione servise i tehnologije) i društvene mreže.

Ove radionice učesnicima predstavljaju prednosti sagledavanja globalnih digitalnih trendova među generacijama mobilnog turizma kako bi se NEET – (osobe bez potrebnog obrazovanja, obuke ili iskustva u poslu) zajednicama olakšalo preuzimanje kontrole nad njihovim životima kroz (samo)zapošljavanje. Cilj radionice je identificirati i potaknuti preispitivanje relevantnih političkih mjera u okviru obrazovne politike i  procjene postojećih razvojnih prepreka za poslovne mogučnosti u turističkom sektoru.

Radionice definiraju skup integriranih rješenja od kojih 6 NEET zajednica profitira sticanjem novih vještina, uče prepoznavati postojeće vještine te stvarati prilike za (samo)zapošljavanje. Samo ukoliko posmatramo ovu sferu kao jedan zaseban ekosistem, transformacija pomenutog sistema može generirati vrijednost za krajnjeg korisnika.

Izvještaj koji će biti generiran na osnovu ovog istraživanja će biti baziran na analizi podatka dobivenih kroz radionice, a posebno će se usredotočiti na skupove vještina koje je definirala svaka radionica. Radionice će identificirati skup vještina potrebnih u sektoru za isporuku turističke ponude, proizvoda i usluga kako bi se stvorila dodana vrijednost, uz pomoć koje bi 6 NEET zajednica u projektnom području naučile kako da se nose s izazovima 4. industrijske revolucije.

Kako bismo zajedno došli do zaključaka o potrebama posjetilaca, turista, građana i uposlenika u turističkoj industriji, ključno je da pokrenemo dijalog o resursima, izazovima i mogućnostima, kako bi naša turistička ponuda bila optimizirana i u konačnici doprinijela našem ekonomskom razvoju.

Leave a Reply